Efectul tratamentului cu cystistat asupra simptomelor pacientilor cu cistita interstitiala/sindrom al vezicii dureroase(CI/SVD)

A.Manu-Marin, C.Belinski, N.Calomfirescu, L.Vesa, C.Neicutescu

Sectia Urologie, Spitalul Prof. Dr. D. GEROTA

Introducere: CI/SVD este definita ca durerea sau disconfortul resimtit la nivel suprapubian sau genital ce se intensifica pe parcursul umplerii vezicii si care se insoteste de urinare frecventa.

Obiective: De a evalua efectul instilatiilor cu Cystistat (hyaluronat de sodiu) asupra durerii suprapubiene resimtite de pacientii cu CI/SVD, iar ca obiectiv secundar a fost urmarita frecventa mictiunilor si volumele medii urinate.

Metoda: Studiu observational, pe o perioada de 12 saptamini, cu evaluare lunara a nivelului durerii cu scara analogica vizuala (VAS) si a calendarului mictional.

Material: Pacienti intre 18-60 ani cu simptome de CI/SVD de > 1 an, cu cistoscopie sugestiva de CI/SVD, fara operatii urologice in antecedente si fara antecedente neurologice. Pacientii au efectuat instilatii saptaminale cu Cystistat, 8 saptamini; au retinut substanta in vezica > 1 ora.

Rezultate: Am inrolat 16 pacienti (perioada de inrolare 6 luni), 14 femei, 2 barbati. Virsta medie a fost 33 ani. Au efectuat toate cele 8 instilatii 14 pacienti (14 femei, 2 barbati). Valoarea medie (mean) a VAS a fost la inrolare 8,5, dupa prima luna a scazut la 5 iar dupa a doua la 2,5 (p <0,0001), scor ce s-a mentinut la o luna dupa incheierea tratamentului (valoare mean a VAS=3). Calendarul mictional a aratat scaderi ale frecventei urinarilor si cresteri ale volumelor medii urinate dar fara semnificatie statistica. Concluzii: Terapia instilationala cu Cystistat a imbunatatit semnificativ durerea resimtita de pacientii cu CI/SVD.

 

THE EFFECT OF CYSTISTAT THERAPY ON THE SYMPTOMS OF PAIN IN PATIENTS WITH INTERSTITIAL CYSTITIS/PAINFUL BLADDER SYNDROME (IC/PBS)

IC/PBS is defined as pain or discomfort related to bladder filling associated with frequency. Our objective was to evaluate the effect of weekly Cystistat bladder instillations (8 weeks of treatment) on pain of the patients with IC/PBS. The evaluation was done using a VAS scale. A number of 16 patients where enrolled (14 did the full 8 week treatment). Mean VAS at enrollment was 8.5 and mean VAS at 8 week was 2.5 (p <0.0001). No significant change was seen on urinary frequency.

Dr. Andrei Manu Marin

Dr. Andrei Manu Marin va este alaturi in dignosticarea si tratarea afectiunilor urologice. Pentru orice intrebari pe care doriti sa i le adresati, folositi formularul de contact de mai jos.

Dr. Andrei Manu Marin
  • Specialist in urologie
  • Doctor in Stiinte medicale
  • Specialist in urodinamica
  • Cercetator in incontinenta urinara

Trimite mesaj

EvoMed

Va invitam sa programati o consultatie la Dr. Andrei Manu Marin in cadrul Centrului de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare Evomed

str. Cezar Boliac nr. 21B, sector 3
tramvaie: 40, 56 (de la Metrou Piata Muncii).
troleibuze: 70, 79
autobuz: 104
Telefon:
0740 077 337
031 425 20 09
Email: programari@evo-med.ro

Cere o programare

Nume

Email

Telefon

Mesaj

Trimite-ne o intrebare

Nume

Email

Intrebare