Diagnosticul si tratamentul femeilor cu cistita interstitiala in practica curenta a medicilor de familie
Clemens JQ, Calhoun EA, Litwin MS, Walker-Corkery E, Markossian T, Kusek JW, McNaughton-Collins M; Urologic Pelvic Pain Collaborative Research Network.
Grupul de cercetatori de la Universitatea din Michigan a realizat un chestionar prin care urmareau sa identifice ,,practica curenta” in randul medicilor de familie care aveau printre pacienţi femei cu cistita interstiţiala (CI). Din cele 556 de chestionare trimise, au fost completate si analizate 290 (rata de raspuns de 52%). Doar 19% dintre medici au raspuns ca nu au avut niciodata paciente care sa prezinte simptome de cistita interstiţiala. Doua treimi dintre respondenţi au identificat corect unul din simptomele marcante ale acestei afecţiuni – presiunea / durerea vezicala. In ceea ce priveste etiologia afecţiunii, majoritatea (90%) a raspuns corect – CI nu este o boala infecţioasa; 76% au raspuns ca nu este o boala cu transmitere sexuala si 61% au indicat corect, ca CI nu este determinata de o afecţiune psihiatrica. Cel mai frecvent, tratamentul pacientelor a inclus antibiotice si antiinflamatoare nesteroidiene. Cei mai mulţi au trimis pacientele catre medicii specialisti.
Medicii de familie care au raspuns acestei anchete au descris diferite modalitaţi de diagnostic, tratament si urmarire a pacientelor cu CI. Cei mai mulţi au recunoscut criteriile clinice necaracteristice necesare diagnosticarii aceastei afecţiuni.