Cistita interstitiala
Cistita Interstitiala (CI) si Sindromul Vezicii Dureroase (SVD) sunt doua patologii foarte apropiate.
Sindromul Vezicii Dureroase reprezinta durerea suprapubiana asociata cu umplerea vezicala, insotita de polachiuria diurna si nocturna, in lipsa infectiei urinare si a altei patologii vezicale evidente (ICI 2005).
Cistita Interstitiala clinic se manifesta ca SVD si asociaza semne cistoscopice (glomerulatii si leziuni Hunner) si histologice (inflamatie si granulatie).
Prevalenta SVD/CI este apreciata la cca 0,7% in populatia generala.
Pacientii se pling de durere suprapubiana (si/sau uretrala) (cca 63%-92%) ce se accentueaza pe masura ce vezica se umple si se reduce imediat dupa urinare (57%-73%); prezinta urinare deasa, cu volume mici, determinata de dorinta de a evita durerea; au nocturie. Frecvent (>50%) pacientii relateaza agravari ale simptomelor la anumite alimente (citrice, condimente, cafea), stress, frig, contact sexual si au in istoric numeroase uroculturi sterile.
Investigatiile trebuie sa excluda alte patologii in principal cele infectioase (sumar urina, urocultura) si tumorale (ecografie, cistoscopie). Cistoscopia cu prelevare de biopsii este necesara cind exista leziuni leziuni ale mucoasei vezicale (petesii care se agraveaza dupa distensie, hipertrofie de mucoasa).
Tratament
- comportamental
- per os – amitriptilina (singurul medicament oral utilizat in SVD/CI care a fost comparata cu placebo in studii clinice si dovedita eficienta)
- instilational – cocktail = heparina + hidrocortizon + xilina
- Capsaicina; Toxina Botulinica
- Hidrodistensia vezicii si/sau cauterizarea leziunilor
- Cistoplastia de marie; derivatia urinara